Hulpkoppeling voor je aanhanger kopen: Dit je moet weten!

Een aanhanger is een handig hulpmiddel voor het vervoeren van zware ladingen of extra bagage, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Een van de grootste gevaren is dat je aanhanger tijdens het rijden losraakt van je voertuig. Om dit te voorkomen en voor extra veiligheid te zorgen, kun je gebruik maken van een hulpkoppeling of breekkabel. In deze blog leggen we uit wat deze hulpmiddelen zijn, wanneer je ze moet gebruiken en hoe je ze correct bevestigt.

Wat is een hulpkoppeling?

Een hulpkoppeling is een extra veiligheidsvoorziening voor je aanhanger. Het is een stevige staalkabel die je aan je aanhanger bevestigt en ervoor zorgt dat de aanhanger bij een ongewenste loskoppeling veilig achter je auto blijft hangen. Dit voorkomt dat de aanhanger op de weg gaat slingeren of een gevaar voor andere weggebruikers wordt. 

Wanneer is een hulpkoppeling verplicht?

Voor ongeremde aanhangwagens, die meestal een maximaal toegestaan gewicht van 750 kg hebben, is een hulpkoppeling verplicht. Deze aanhangers hebben geen eigen remsysteem en de hulpkoppeling fungeert als extra beveiliging om te voorkomen dat de aanhanger ongecontroleerd losraakt van het voertuig. Het gebruik van een hulpkoppeling is dus niet alleen een goede veiligheidsmaatregel, maar ook wettelijk verplicht voor deze categorie aanhangers.

Hoe bevestig je een hulpkoppeling correct?

Het bevestigen van een hulpkoppeling vereist zorgvuldigheid. Volgens de regelgeving moet de hulpkoppeling (staalkabel) van een ongeremde aanhanger aan een vast onderdeel van het trekkende voertuig worden bevestigd. Dit kan bijvoorbeeld aan een speciaal bevestigingspunt aan de trekhaak. Het is belangrijk dat de kabel niet losjes over de trekhaak wordt gelegd, want dat is niet veilig en voldoet niet aan de wettelijke eisen. De kabel moet stevig vastzitten en zo geplaatst zijn dat hij de aanhanger veilig kan houden als de koppeling losraakt.

Wanneer gebruik je een breekkabel?

Een breekkabel is een essentieel onderdeel bij aanhangwagens met een remsysteem, zoals een oplooprem. Deze kabel is ontworpen om de handrem van de aanhanger automatisch aan te trekken als de aanhanger losraakt van het trekkende voertuig. Dit zorgt ervoor dat de aanhanger snel tot stilstand komt, wat cruciaal is om ongelukken te voorkomen. De breekkabel is dus specifiek bedoeld voor aanhangwagens die zijn uitgerust met een remsysteem.

Verschil tussen hulpkoppeling en breekkabel

Het is belangrijk om het verschil tussen een hulpkoppeling en een breekkabel te begrijpen. Een hulpkoppeling is specifiek voor ongeremde aanhangers en dient als een noodoplossing om de aanhanger verbonden te houden met het voertuig. Een breekkabel daarentegen is bedoeld voor geremde aanhangers en zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als de aanhanger losraakt. Beide systemen dragen bij aan de veiligheid, maar worden in verschillende situaties toegepast.

Advies bij het kiezen van een hulpkoppeling

Twijfel je nog over welke hulpkoppeling voor de trekhaak het beste bij jouw situatie past? Neem dan snel contact op met de specialisten van Aanhangwagendirect.nl. Deze specialisten kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste kabel en de beste manier om deze te bevestigen. Zo zorg je ervoor dat jouw aanhanger niet op de andere weghelft kan schieten en voor ongelukken kan zorgen.

Comments are disabled.