Waarom biofilm verwijderen essentieel is voor gezondheid

Biofilm, een taaie en vaak onzichtbare laag van micro-organismen, kan zich vrijwel overal vormen waar vocht aanwezig is. Deze biofilms bestaan uit bacteriën, virussen, schimmels en gisten die samenwerken en zich vasthechten aan oppervlakken in waterleidingen en proceswatersystemen. Hoewel biofilm op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan het aanzienlijke risico’s en problemen veroorzaken. In deze blog verkennen we waarom het verwijderen van biofilm van cruciaal belang is voor zowel gezondheid als veiligheid.

Gevaren van biofilm

De micro-organismen in biofilm zijn vaak pathogenen, of ziekteverwekkers, die ernstige gezondheidsrisico’s kunnen opleveren voor mensen en dieren. Wanneer biofilm zich vormt in drinkwaterleidingen, kan het water besmet raken met schadelijke bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Het drinken van water uit besmette leidingen kan leiden tot ernstige ziekten en gezondheidsproblemen.

In de voedsel- en procesindustrie kan biofilm de kwaliteit van producten negatief beïnvloeden. Producten die in contact komen met besmet water kunnen snel bederven, wat leidt tot productverlies en mogelijke terugroepacties. Dit vormt niet alleen een financieel risico, maar ook een bedreiging voor de volksgezondheid wanneer besmette producten worden geconsumeerd.

Microbiologisch geïnduceerde corrosie (MIC)

Biofilm vormt niet alleen een gezondheidsrisico, maar kan ook aanzienlijke schade aan infrastructuur veroorzaken. Een bekend fenomeen is microbiologisch geïnduceerde corrosie (MIC), waarbij de metabolische activiteiten van biofilmvormende micro-organismen de materialen van leidingen en tanks aantasten. Dit kan leiden tot pijplekkages, verstoppingen en zelfs totale systeemuitval. De resulterende reparatie- en vervangingskosten kunnen aanzienlijk zijn.

Moeilijkheid in bestrijding

Biofilm is bijzonder hardnekkig en moeilijk te verwijderen door de manier waarop de micro-organismen samenwerken en zich vasthechten aan oppervlakken. Ze vormen een beschermende slijmlaag die bestand is tegen veel conventionele desinfectiemiddelen. Dit maakt het bestrijden van biofilm een uitdaging en benadrukt de noodzaak van effectieve en duurzame oplossingen.

Waarom verwijderen?

Het verwijderen van biofilm is essentieel om de gezondheidsrisico’s voor mensen en dieren te minimaliseren en om de integriteit en levensduur van systemen te waarborgen. Voor bedrijven in de voedsel- en procesindustrie is het cruciaal om biofilm te bestrijden om productkwaliteit en -veiligheid te garanderen. Zelfs als het drinkwater aan de normen voldoet, kan de aanwezigheid van biofilm in de leidingen nog steeds een risico vormen voor vee en andere dieren.

Effectieve bestrijding met duurzame methoden

Traditionele methoden voor het bestrijden van biofilm, zoals het gebruik van chemicaliën, zijn vaak niet duurzaam en kunnen schadelijke gevolgen hebben voor mens en milieu. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor milieuvriendelijke en effectieve alternatieven. Systemen zoals die van Watter bieden een innovatieve oplossing door gebruik te maken van biologisch afbreekbare desinfectiemiddelen die veilig zijn voor zowel mens als milieu. Deze systemen zorgen voor een continue dosering, waardoor biofilm effectief wordt verwijderd en verdere groei wordt voorkomen.

Het verwijderen van biofilm is van essentieel belang om gezondheidsrisico’s te minimaliseren, de kwaliteit van producten te waarborgen en de integriteit van systemen te behouden. Door te kiezen voor duurzame en effectieve methoden zoals het Watter systeem, kunnen we deze hardnekkige lagen van micro-organismen effectief bestrijden en een veilige omgeving creëren voor zowel mens als dier.

Wil je meer weten over hoe je biofilm kunt bestrijden met duurzame oplossingen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek de mogelijkheden voor jouw situatie.

Comments are disabled.