zonnepanelen onderhouden

Steeds meer mensen maken de keuze voor zonnepanelen, maar weet je dan ook hoe en of dat je deze moet onderhouden? Het is van belang dat je daar op voor bent bereid voordat jij ze laat plaatsen. De beste zonnepanelen worden vaak gezien als vrijwel onderhoudsvrij, maar wat wil dat zeggen? Daar gaan we hier wat dieper op in.

Weinig onderhoud zonnepanelen

Het klopt wel dat zonnepanelen over het algemeen maar weinig onderhoud nodig hebben. Je laat de panelen voor een erkend bedrijf op het dak plaatsen en daar liggen zij de komende jaren, in weer en wind. De zonnepanelen doen wat ze moeten doen, ze halen stroom uit zonlicht. Goed om te weten is dat de panelen voorzien zijn van diverse lagen. Zo heb je bijvoorbeeld de anti reflecterende laag. Het is een laag die ervoor zorgt dat het licht dat erop terecht komt niet wordt weerkaatst. Het zorgt ervoor dat het wordt geabsorbeerd en om wordt gezet naar energie. De panelen bevatten ook nog een vuilwerende laag, dit kan vergeleken worden met een soort antiaanbaklaag. Het doel en nut van deze laag is dat het vuil zich zo niet kan hechten aan het paneel zelf. 

In welke hoek plaats je zonnepanelen?

Zonnepanelen moeten altijd in de juiste hellingshoek worden geplaatst. Hierdoor zal het vuil namelijk ook minder goed plakken en het spoelt er ook eenvoudiger af wanneer dat panelen schuin zijn geplaatst. Als je een plat dak hebt dan wordt een paneel vaak in een hoek van 12 graden of nog schuiner op het dak geplaatst. Echter kan het toch zijn dat er wat vuil op de panelen blijft zitten. 

Schoonmaken zonnepanelen

Als je je zonnepanelen toch graag een keer schoon wil maken, dan moet je daarvoor geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Het beste kun je alleen water gebruiken. Mocht je de keuze maken om de panelen schoon te maken, zorg er dan wel voor dat je een zachte spons gebruikt (dus geen schurende materialen). Je wil namelijk de vuilwerende laag van de panelen NIET beschadigen. Het schoonmaken hoeft geen gewoonte worden, je kunt het beter alleen maar doen wanneer dat je ziet dat er veel vuil blijft zitten of wanneer dat er veel vogelpoep aanwezig is. De panelen dienen namelijk wel schoon te zijn, zodat de zon zijn werk kan doen en de panelen het licht op kunnen vangen.  

Comments are disabled.