dakbedekking

De bladeren vallen weer van de bomen, het regent en het is koud, kortom: herfstverschijnselen. Toch vallen lang niet alle bladeren op de grond, en dat kan een problemen opleveren. Vallen bladeren in de dakgoot, dan kunnen er rottingsverschijnselen ontstaan, met behoorlijke schade als gevolg. Is er weinig onderhoud aan de dakgoot gepleegd, dan kan het zelfs zijn dat de dakgoot vervangen moet worden. Hoe je dit het beste kan aanpakken, lees je hier. Heb je een zinken dakgoot dan is het verstandig om een erkende dakdekker in te schakelen om dit te komen repareren of vervangen.

Verwijder eerst de oude dakgoot en de ophangbeugels. Controleer of de daklijst rot is, en vervang deze zo nodig. Zorg dat de daklijst zo is bevestigd dat dakbedekking een stukje boven de dakgoot uitsteekt. Zet alles vervolgens in de grondverf.

Begin nu met het monteren van de beugels. Begin aan de kant waar de regenpijp komt. Maak een draadje vast aan de eerste beugel. Het andere uiteinde van het touwtje moet je vastmaken aan de laatste beugel. Zorg dat de laatste beugel hoger ligt dan de eerste beugel. Een vuistregel die je kunt gebruiken is: 5 mm verhoging per meter. Nu de eerste en de laatste beugels zijn bevestigd, kan je aan de hand van het touwtje, de rest van de beugels op de goede hoogte bevestigen.

Schuif nu de goot in de beugels. Door de klemmetjes dicht te buigen zet je de goot vast. Aan de kant van de regenpijp moet de goot helemaal klem komen te zitten. Bij de rest van de beugels is het verstandig om spelingsruimte te laten te grote van een halve wasknijper. Zo kan de goot bij warm weer nog iets uitzetten.

De verschillende gootdelen kan je aan elkaar verbinden met behulp van moffen. De spiezijde van de mof moet richting de regenpijp wijzen. Je kunt het afschot controleren door wat water in de goot te gooien. Mocht niet alles goed weglopen, dan kan je de beugels iets verbuigen.

Maak nu de regenpijp op maat. Om de 1.5 meter moet een beugel op de muur worden bevestigd. Schuif hier de regenpijp in. Ook hier moet speling over worden gelaten, behalve bij de middelste beugel. Zet de middelste beugel er omheen.

Het kan erg lastig zijn om een ronde buis recht af te zagen. Daarom kan je schilderstape om de buis draaien, dan ben je verzekerd van een rechte lijn.

Heb je groot dak? Dan moet je de regenpijp op het riool aansluiten. Bij kleine daken is dit niet direct een vereiste. Een optie bij kleine daken is bijvoorbeeld een grindgat. Hierbij laat je de regenpijp uitkomen in een kuil van 50cm diep die gevuld is met grof grind. Deze moet wel minimaal 1 meter van de muur verwijderd zijn. Een andere optie is om de regenpijp aan te sluiten op een regenton. Zo heb je altijd water bij de hand om de tuin mee te besproeien.

Om te voorkomen dat de regenpijp verstopt raakt, kan je een bolrooster plaatsen in de opening van de regenpijp. Dit verkleint ook aanzienlijk de kans op een daklekkage en daarmee een dakreparatie.

Comments are disabled.