Een kapotte dakpan kan erg vervelend zijn. Het kan een daklekkage veroorzaken en zo binnenshuis voor een hoge luchtvochtigheid zorgen. Om zelf een dakpan te vervangen heb je nodig: een lange ladder, een reserve dakpan, stukjes hout en handschoenen.

Zorg er als eerste voor dat de ladder goed en stevig staat. Zorg er tevens voor dat de ladder voor een deel op het dak leunt. Zo wordt voorkomen dat de ladder gaat zwaaien. Ben je alleen en kan dus niemand anders de ladder onderaan vasthouden? Dan kan je een grote, zware steen op de onderste trede leggen. Voor extra stevigheid kan je eventueel de ladder ook nog met een stevige kabel aan het huis vastzetten.

Nu de ladder stevig staat, is het tijd om het dak op te gaan. Ga op zoek naar de lekkende dakpan, deze valt vaak op door de barst en is soms verschoven. Mocht het niet zo opvallend zijn, dan is het zaak om voorzichtig de dakpannen op te tillen. Wanneer het onder de dakpan lek is, moet je verder omhoog. Aangezien water altijd naar beneden loopt, zit waarschijnlijk de kapotte dakpan iets verder omhoog. Zodra je merkt dat het onder de dakpan droog is, dan weet je dus dat het de lager gelegen dakpan is die lekt. Markeer deze dakpan, zodat je hem straks makkelijk weer terugvindt.

Klim weer naar beneden, pak wat stukjes hout en pak een vervangende dakpan. Klim weer het dak op. Als het een dakpan is die niet te ver naar boven zit, dan kan je de spullen in de dakgoot leggen. Mocht de dakpan wel verder naar boven zitten. Neem dan alles voorzichtig mee.

Verwijder nu eerst de lekke dakpan. Een dakpan zit vaak aan twee kanten over een andere dakpan en aan twee kanten onder een andere dakpan. Probeer de dakpan van zijn plaats te trekken door de dakpan erboven iets op te tillen. Plaats tussen de dakpan erboven en de panlat een stukje hout. Til vervolgens de dakpan naast de lekke dakpan op, waar dus de lekkende dakpan onder ligt, en doe hetzelfde. De dakpan ligt als het goed is nu los genoeg om een beetje te kantelen en voorzichtig te verwijderen.

De nieuwe dakpan kan nu geplaatst worden. Doe dit op dezelfde manier als de lekkende dakpan lag. Schuif eerst de nieuwe dakpan onder de dakpan erboven en ernaast. Leg hem daarna over de dakpan eronder en de andere kant ernaast. Je kunt de houtjes gebruiken om de het gewicht van de dakpannen wat op te laten rusten. Zo hoef je je niet te focussen op vijf dakpannen tegelijk, terwijl je op een ladder staat.

Is het plaatsen gelukt? Controleer dan nog even of alle dakpannen goed recht liggen. Het kan zijn dat er wat is verschoven door de werkzaamheden. Door te zorgen dat alles recht ligt, voorkom je dat pannen door de wind mee worden genomen en kapot vallen.

Is dit je toch allemaal wat teveel werk, of durf je de ladder niet op? Schakel dan een erkende dakdekker om te helpen.

Comments are disabled.