dak

Een goede dakbedekking aanleggen beschermt je dak tegen allerlei invloeden van buitenaf. Wanneer je daarbij ook kiest voor een kwalitatieve dakbedekking, zit je dan ook vaak veilig en droog voor jarenlang. Wel is er altijd een risico aanwezig op beschadigingen of ongelukken, waardoor dakreparatie noodzakelijk is. Soms is het echter mogelijk om het dak te laten zoals deze is. De vraag is dan, wanneer is het uitvoeren van dakreparatie precies nodig? 

Beschadigingen van het dak 

Eén van de signalen dat er iets mis is met je dak, is dat het vochtig kan worden in je huis of in de ruimte waarin je verblijft. Meestal is vochtigheid namelijk een goede indicatie van een mogelijke lek in je dak of dakbedekking. Het kan ook zijn dat het houtwerk langzaam afbladdert of dat het loodwerk op je dak stuk is. Het dak kan zich niet zelf repareren en gevolg is dat er vochtplekken ontstaan in je woning. Let dus altijd op eventuele gele kringen of scheurtjes en beschadigingen in je plafond. Wees er op tijd bij, want dan is dakreparatie nog het best mogelijk en is het vervangen van je gehele dak niet noodzakelijk.  

Risico factoren beschadigingen dak 

Een dak kan echter ook door ongevallen en ongelukken beschadigen. Zo kan het voorkomen dat door er een dichtbij liggende boom afbreekt en deze per ongeluk op je dak terecht komt. Je dak is dan geheel of gedeeltelijk beschadigd en reparatie is in dat geval vaak nodig. Ook komt het zo nu en dan voor dat je dak door een storm of regenbui vol komt te liggen met regenwater. Dit zou je dakbedekking nog kunnen dragen voor een tijdje, maar na langere tijd is het water te zwaar voor het dak en kan dit nadelige effecten hebben voor je dak en woning. Bekijk je (platte) dak dus altijd goed na als er een storm is geweest.  

Wanneer is dakvervanging nodig? 

Soms is een dakreparatie niet genoeg om je dak weer veilig genoeg te krijgen. Dan is het nodig om je dak volledig te laten vernieuwen. Na een goede inspectie van de dakbedekkers, komen ze er dan ook vaak achter dat de schade te groot is voor dakreparatie en dak vernieuwing noodzakelijk is. Zorg er dus altijd voor om je dak goed te laten inspecteren en doe dit vooral niet zelf, maar laat het door professionals uitvoeren. Dan weet je zeker dat je geen extra en onnodige risico’s loopt. 

Comments are disabled.