houten vloer

Luxueus. Warm. Tijdloos. Ja, dit blog gaat over houten vloeren. Iedereen houdt van een houten vloer. Iedereen. Maar iedereen heeft ook een mening als het gaat om houten vloeren. En met steeds meer soorten vloeren die op de markt verschijnen, wordt het steeds moeilijker om uit te zoeken wat wat is.

Massief houten vloeren versus lamelparket

Als het aankomt op het kiezen van hardhouten vloeren, moet je twee hoofdcategorieën overwegen: massief hout en niet massief hout. Wat is nu het verschil tussen beiden?

Een massief houten vloer bestaat uit één stuk hout, bestaat een lamelparketvloer uit slechts een dunne strook massief hout (de fineerlaag) die over een harde kern van een ander materiaal is gelijmd. Massief hout wordt meestal geleverd in bredere planken dan lamelparket. Een lamelparketvloer heeft minder last van werking dan een massief houten vloer.

Is een massief houten vloer beter dan een lamelparketvloer?

Zeker niet! Elk product heeft zijn voor- en nadelen. Een lamelparketvloer wordt soms (en ten onrechte) een “nep houten vloer” genoemd, maar er is niets op aan. Massieve vloeren en lamelparket vloeren zijn gewoon verschillende soorten houten vloeren.

Voor- en nadelen van beide vloeren

Beide vloeren van hout hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder een aantal van de meest opvallende om je een beter idee te geven welke van deze houten vloeren het beste bij je past.

Massief hout kan keer op keer worden geschuurd en opnieuw afgewerkt. Serieus, als je een massief houten vloer goed onderhoudt, kan hij een leven lang meegaan.

Massief hout voelt geweldig om op te lopen. Er gaat vaak niets boven het echte werk. En dat is helemaal waar als het gaat om massief houten vloeren. Hoewel lamelparket geweldig is, voelt massief hout gewoon beter onder de voeten. Toch moet je ook dit met een korreltje zout nemen, want je zult zelf grote moeite hebben om het verschil écht te kunnen merken.

Bij het uitzoeken van een massief houten vloer heb je de keuze uit vele opties, van de soort (de boom waar de vloer van afkomstig is) tot het snijpatroon en zelfs de manier waarop de vloer wordt afgewerkt. Dat betekent echter niet dat een lamelparketvloer niet veelzijdig is. Dat is deze juist wel! Maar er zijn minder keuzes voor persoonlijke aanpassing – vooral als het gaat om snijpatronen.

Met het goede komt ook het slechte. Hier zijn een paar nadelen van massief houten vloeren.

Massief hout heeft een hekel aan water (en vocht). Omdat de nerf over de hele breedte van de plank loopt, is massief hout gevoelig voor kromtrekken en uitzetten. Het moet dus nooit ergens worden gelegd waar het in contact kan komen met vocht, vocht, optrekkend vocht of extreme temperatuurschommelingen. Er zijn enkele waterbestendige houten vloeren, maar het zijn bijna allemaal samengestelde producten. Zeer weinig massief houten vloeren hebben waterbestendige kwaliteiten.

Comments are disabled.